INTERNATIONAL ASSOCIATION OF ART CRITICS GREEK SECTION

Home page

DOSSIER AICA HELLAS - ARCHIVE FILES

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ AICA HELLAS [1971–1979]

Το εξώφυλλο του τόμου με τις διαλέξεις από το 12ο Συνέδριο της AICA στη Δυτική Γερμανία, Σεπτέμβριος 1977.

Το ιστορικό της AICA HELLAS [1971 – 1979]

 

1971

Συνέρχεται στο Άμστερνταμ η 23η Γενική Συνέλευση της AICA. Ο Τώνης Σπητέρης αποχωρεί από τη Γενική Γραμματεία της AICA και εκλέγεται μεταξύ των εννέα αντιπροέδρων της. Νέος Γενικός Γραμματέας εκλέγεται ο Γάλλος Guy Weelen.

Γίνεται προσπάθεια αναδραστηριοποίησης της ΕΕΤ. Στις 28 Δεκεμβρίου τα μέλη της συνέρχονται σε έκτακτη Γενική Συνέλευση. Εγκρίνουν κάποιες απαραίτητες τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο Καταστατικό και εκλέγουν νέο ΔΣ απαρτιζόμενο από τους Σέμνη Καρούζου, Έφη Φερεντίνου, Μ. Καλλιγά, Α. Ξύδη και Δ. Φατούρο. Στην ίδια Συνέλευση επιβεβαιώνεται η δοσμένη από το 1966 έγκριση για την εγγραφή του Χρήστου Ιωακειμίδη. Ο Ξύδης ενημερώνει τα μέλη για την υπόθεση (λογοκρισίας) της Μαρίας Καραβέλα και για την υπόθεση του ισπανού τεχνοκρίτη Μορένο Γκαλβάν. Για τον τελευταίο αποφασίστηκε να γίνει ερώτημα προς την AICA «για να να γνωσθεί πώς αντέδρασε εκείνη, και να εκφρασθούν συγχρόνως τα αισθήματα ανησυχίας και αλληλεγγύης των Ελλήνων συναδέλφων του».1

 

1972

Στις 15 Ιανουαρίου, συνεδρίασε το νέο ΔΣ της ΕΕΤ και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος: ο Μ. Καλλιγάς, Γεν. Γραμματέας: ο Α. Ξύδης, Ταμίας: η Έφη Φερεντίνου, Σύμβουλοι: η Σ. Καρούζου και ο Δ. Φατούρος. Την ίδια μέρα τα μέλη οργάνωσαν γεύμα στου «Ζαφείρη» για να τιμήσουν τον Μ. Καλλιγά που αποχώρησε από τη διεύθυνση της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το Καταστατικό της Εταιρείας τροποποιείται για να προσαρμοστεί στις διατάξεις του νέου νόμου περί σωματείων της δικτατορίας (αρ.αποφ. Πρωτοδ.3415/72).

Από τις 12 έως τις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στο Παρίσι η 24η Γενική Συνέλευση της AICA. Θέμα της: «Η κριτική της τέχνης και οι σχέσεις με τον Τύπο και την τηλεόραση».

Γίνονται μέλη της ΕΕΤ ο αρχαιολόγος Νίκος Ζίας και οι ιστορικοί τέχνης Νίνα Αθανάσογλου και Νέλλη Μισιρλή. Ο τεχνοκριτικός του Βήματος, Μανώλης Μαυρομμάτης γίνεται Πρόσεδρο μέλος (adhérent) του Γαλλικού Τμήματος.

 

1973

Στις 10 Ιανουαρίου ο Παντελής Πρεβελάκης υποβάλλει γραπτώς την παραίτησή του στον Γενικό Γραμματέα, Αλέξανδρο Ξύδη. «Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολιτικές συνθήκες είναι η αφορμή που η ΕΕΤ έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της από το 1967. Πώς αυτό θα θεραπευθή, δεν είμαι κατάλληλος να υποδείξω επειδή δεν έχω δυστυχώς κλίση για την ομαδική εργασία», αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του.

Στις 16 Φεβρουαρίου, τα μέλη της ΕΕΤ συνέρχονται σε Γενική Συνέλευση (στο σπίτι του Προέδρου, Ρηγίλλης 19). Ο Καλλιγάς ανακοινώνει την παραίτησή του από Πρόεδρος της Εταιρείας. Ο Ξύδης διαπιστώνει ότι η ΕΕΤ έχει περιπέσει σε αδράνεια

και επιπλήτει τα μέλη εκείνα που, με τη στάση τους, δείχνουν αδιαφορία και απομάκρυνση από τη δραστηριότητα του κλάδου. Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει να καλέσει τα μέλη της σε νέα ΓΣ με θέματα την εκλογή νέου προέδρου και τον τρόπο αντιμετώπισης των δυσχερειών της ΕΕΤ. Ζητείται από τα μέλη «να προσδιορίσουν το μέτρο της προσωπικής τους πραγματικής συμβολής σ’ αυτήν».

Ακολουθούν μαζικές παραιτήσεις μελών –του Χατζηδάκη (5 Μαρτίου), του Ελύτη και του Παπανούτσου (13 Μαρτίου), και του Παναγιωτόπουλου (14 Μαρτίου)– που δηλώνουν αδυναμία να προσφέρουν δραστικά στην ανασύσταση και δραστηριοποίηση της Εταιρείας. Στην επιστολή του ο Ελύτης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ομάδα μας ή πρέπει ν’ αυτοδιαλυθεί ή να συνεχίσει με τα στελέχη εκείνα που έχουν καιρό και διάθεση να εργασθούν. Δυστυχώς, από καιρό έχω παύσει να συγκαταλέγομαι ανάμεσα σ’ αυτούς που, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ασκούν την κριτική της τέχνης στον τόπο μας. Και επειδή δεν προβλέπω κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, με λύπη μου αισθάνομαι υποχρεωμένος να υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου». Στις 15 Μαρτίου ο Καλλιγάς, με επιστολή του προς την Γενική Συνέλευση, ανακοινώνει επισήμως την παραίτησή του από Πρόεδρος και από μέλος της ΕΕΤ.

Στη Γενική Συνέλευση της 16ης Μαρτίου παραβρέθηκαν μόνο πέντε μέλη (Αθανάσογλου, Αναγνωστοπούλου, Βακαλό, Φερεντίνου και Ξύδης), με αποτέλεσμα, δίχως απαρτία, να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση για την εκλογή νέου προέδρου. Ο Ξύδης ανακοινώνει τις επιστολές των έξι παραιτηθέντων. Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε για το μέλλον της Εταιρείας, τα παρευρισκόμενα μέλη τον κατηγορούν ότι «η κατάσταση αυτής της ‘διάλυσης’ οφείλεται σε διάφορες δικές του ενέργειες». 2 Την επομένη, ο Ξύδης, με επιστολή του στη Σέμνη Καρούζου, της ζητά, σαν πρεσβύτερο μέλος του ΔΣ της ΕΕΤ, να κάνει δεχτεί την παραίτησή του από Γραμματέας και από μέλος της Εταιρείας.

Στις 21 Ιουνίου συνέρχεται νέα Γενική Συνέλευση (Σόλωνος 17), όπου ο Ξύδης επιβεβαιώνει την παραίτησή του και παραδίδει την αλληλογραφία στην Ταμία, Έφη Φερεντίνου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα με επιστολή του τον Γενικό Γραμματέα της AICA, Guy Weelen. Αποφασίζεται να εκλεγεί στην επόμενη συνεδρίαση νέο Διοικητικό Συμβούλιο και να γίνει Πρόσεδρο μέλος η Αθηνά Καλογεροπούλου. Η απόφαση για την αίτηση της Νίκης Λοϊζίδη αναβλήθηκε, μια και το ΔΣ βρισκόταν σε διάλυση.

Διοργανώνεται στην Κινσάσα του Ζαΐρ το 3ο Έκτακτο Συνέδριο της AICA. Στο Ζάγκρεμπ και στο Βελιγράδι της Γιουγκοσλαβίας, συνέρχεται η 25η Γενική Συνέλευση.

 

1974

Συνέρχεται στη Δρέσδη η 26η Γενική Συνέλευση της AICA, με θέμα «Οι λειτουργίες της τέχνης στα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα και την κοινωνία».

Στις 17 Οκτωβρίου, τα παραμένοντα μέλη του ΔΣ, Σέμνη Καρούζου, Δημήτρης Φατούρος και Έφη Φερεντίνου καλούν τα μέλη της ΕΕΤ σε Γενική Συνέλευση (προγραμματισμένη να γίνει την 1η Νοεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).

 

1975

Την 1η Φεβρουαρίου τα μέλη της ΕΕΤ συνέρχονται σε Γενική Συνέλευση, η πρώτη μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα και καθοριστική για την ανασύσταση της Εταιρείας. Το παρών δίνουν μεταξύ άλλων οι Αλ. Ξύδης και Τ. Σπητέρης. Ο Ξύδης προτείνει τον Γιώργο Σίμο-Πετρή για επίτιμο μέλος της ΕΕΤ. Μετά τον απολογισμό και την έκθεση πεπραγμένων, έγιναν αρχαιρεσίες, και το νέο ΔΣ της Εταιρίας με τριετή θητεία (ως το 1978) συγκροτήθηκε ως εξής: Πρόεδρος ο Α. Ξύδης, Γενικός Γραμματέας ο Γ. Σίμος-Πετρής, Ταμίας ο Δ. Φατούρος και Σύμβουλοι οι Έφη Φερεντίνου και Τώνης Σπητέρης. Έδρα της Εταιρείας είναι η οικία του Ξύδη (Κλειτομάχου 22).

Στις 16 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Πολωνία (Βαρσοβία, Κρακοβία, Βρόκλαβ) η 27η Γενική Συνέλευση και πραγματοποιείται το 11ο Συνέδριο με θέμα «Τέχνη, επιστήμη και εθνολογία, ως αναπτυξιακοί παράγοντες στην εποχή μας». Σε αυτή την Συνέλευση συζητείται η ανάγκη τροποποίησης του Καταστατικού της AICA ώστε να μην υπάρχει διαφορά μεταξύ τακτικού (Εταίρου) και συνεργαζόμενου (Πρόσεδρου) μέλους.

Νέος πρόεδρος της AICA εκλέγεται η Πολωνή Wladyslawa Jaworska, με Γραμματέα τον Guy Weelen.

Πεθαίνει στις 24 Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Μηλιάδης.

Στις 21 Νοεμβρίου η ΕΕΤ ανακοινώνει με επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Επιστημών, Κωνσταντίνο Τρυπάνη, την ανασυγκρότησή της. «Ευχόμαστε ότι θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε με σας και με τις υπηρεσίες σας σχέσεις συνεργασίας που μας ήταν δύσκολο να συνάψουμε επί δικτατορίας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι υπηρεσίες μας θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τη μακρά πείρα και ειδίκευση των μελών της Εταιρίας μας στη συγκρότηση των επιτροπών εκθέσεων εξωτερικού, Μπιενάλε Βενετίας, και άλλων διεθνών εικαστικών εκδηλώσεων, καθώς και σε όλα τα θέματα αναδιοργανώσεως και διευρύνσεως των εργασιών του Υπουργείου σας στον τομέα των εικαστικών τεχνών», αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.

Γίνονται μέλη της ΕΕΤ οι Έφη Ανδρεάδη (τεχνοκρίτης στο Βήμα), Μαρία Κοτζαμάνη (τεχνοκρίτης στα Νέα), Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (καθηγήτρια της Ιστορίας και Επιστήμης της Τέχνης στην ΑΚΣΤ), Νίκη Λοϊζίδη (Ιστορικός τέχνης, περ. Ζυγός), Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν (καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θηλέων), Βεατρίκη Σπηλιάδη (τεχνοκρίτης στην Καθημερινή).

 

1976

Στις 20 Ιανουαρίου οι Ξύδης και Πετρής επισκέπτονται τον Γενικό Γραμματέα του Υπ. Πολιτισμού, και του επιδίδουν σημείωμα με τα αιτήματα της ΕΕΤ. Μεταξύ των αιτημάτων αυτών είναι η εκπροσώπηση της Εταιρείας στις επιτροπές εκθέσεων εξωτερικού (Μπιενάλε Βενετίας, Μπιενάλε Σάο Πάουλο) και εσωτερικού (π.χ. Πανελλήνιες), με τη συμμετοχή σ’ αυτήν τουλάχιστον δύο μελών της ΕΕΤ· η συμμετοχή μελών της ΕΕΤ σε επιτροπές κρίσης βραβείων, αναθέσεων μνημείων και διαγωνισμών για έργα στο δημόσιο χώρο· η εντολή στα μουσεία της χώρας να επιτρέπουν τη δωρεάν είσοδο μελών της ΕΕΤ· η οικονομική ενίσχυση του σωματείου με ετήσια επιχορήγηση.

Στις 5 Μαρτίου η ΕΕΤ τέλεσε «επιστημονικό μνημόσυνο» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών για τους Καρούζο, Μιχελή και Μηλιάδη, στο οποίο μίλησαν οι Μανόλης Ανδρόνικος, Αθηνά Καλογεροπούλου, Δημ. Φατούρος και Α. Ξύδης.

Οι Αλέξανδρος Ξύδης και Έφη Φερεντίνου αποφασίστηκε να μετέχουν στην πενταμελή επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στην έκθεση εικαστικών τεχνών στην Εθνική Πινακοθήκη της Σόφιας.

Από τις 6 έως τις 11 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στη Λισαβώνα η 28η Γενική Συνέλευση της AICA, με θέμα: «Μοντέρνα τέχνη – Αφρικανική τέχνη: Αμοιβαίες σχέσεις».

 

1977

Στις 18 Φλεβάρη συνέρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών η Γενική Συνέλευση, η οποία θα συνεχιστεί στις 18 Μαρτίου στο σπίτι του Δημ. Φατούρου. Βασικό θέμα συζήτησης είναι ο σχεδιασμός και η περιοδική έκδοση ενός Δελτίου της ΕΕΤ.

Για τον σκοπό αυτό συστήνεται Ομάδα Εργασίας και διάφορα μέλη (Ρογκάν, Ανδρεάδη, Σπητέρης) καταθέτουν την άποψή τους σχετικά με το περιεχόμενο και την περιοδικότητα του Δελτίου. Επίσης, συστήνεται Ομάδα Εργασίας για να καθορίσει ένα «τιμολόγιο αμοιβών» για τις συνεργασίες των μελών σε εφημερίδες, περιοδικά και διάφορα έντυπα που εκδίδονται από γκαλερί κλπ., αλλά και για να μελετήσει τα επαγγελματικά προβλήματα των τεχνοκριτικών στην Ελλάδα (συντάξεις, ελεύθερη είσοδος σε μουσεία, διάφορες εικαστικές εκδηλώσεις και δεοντολογία τεχνοκριτικής συμπεριφοράς).

Το ΔΣ της ΕΕΤ ορίζει τους Τώνη Σπητέρη και Γ. Σίμο-Πετρή ως εκπροσώπους της για να μετέχουν στην επιτροπή επιλογής καλλιτεχνών για τη Διεθνή έκθεση ζωγραφικής στο Gagnes sur Mer της Γαλλίας και για την έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής που διοργανώνει στη Βαρσοβία το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστημών.

Ο Α. Ξύδης μετέχει στην επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνών για την 4η Τριενάλε Μικρών Γλυπτών Βουδαπέστης και για τη Διεθνή Έκθεση σύγχρονης τέχνης στο Μπάρι Ιταλίας, όπου θα συμμετέχει επίσημα η Ελλάδα το 1978. Η Μαρία Κοτζαμάνη και ο Πετρής εκπροσωπούν την ΕΕΤ στην επιτροπή για την επιλογή των καλλιτεχνών που θα πάρουν μέρος στην 12η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση της Αλεξάνδρειας.

Τον Μάιο, με ανακοίνωση που δημοσιεύεται (κομμένη) στον ημερήσιο Τύπο, το ΔΣ της ΕΕΤ εκφράζει αρνητική θέση απέναντι στην 3η Διεθνή Μπιενάλε στη Χιλή: «Στα Καλλιτεχνικά Χρονικά, Δελτίον Ενημερώσεως του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο φύλλο αρ. 37, σ. 5, δημοσιεύεται πρώτη-πρώτη στη σειρά, η ανακοίνωση πως ‘οργανούται η 3η Διεθνής Μπιενάλε Τέχνης από το Δήμο του Βαλπαρέζο Χιλής’ με την ημερομηνία, την αναγγελία Βραβείων, και την πρόσθετη πληροφορία, πως ‘στο γραφείο του Καλ. Επιμελητηρίου Ελλάδος υπάρχει ο κανονισμός’. Η όλη όψη της ανακοίνωσης μπορεί να θεωρηθεί σαν να ενθαρρύνει τους καλλιτέχνες, ή τέλος πάντων σαν να προϋποθέτει πως θα ήταν δυνατό να βρεθούν έλληνες καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σ’ αυτή την εκδήλωση. Μα η Χιλή στενάζει σήμερα κάτω από το πιο στυγνό φασιστικό καθεστώς, ώστε μοιραία κάθε επαφή με οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης, που οργανώνεται από τις αρχές του, να μπορεί να εκληφθεί, τουλάχιστο, σαν ανοχή στο καθεστώς της. Νομίζουμε πως η διορισμένη Διοίκηση του Κ.Ε.Ε. έπεσε σε σοβαρό λάθος δίνοντας τέτοια δημοσιότητα σ’ αυτή την ανακοίνωση. Διαθέτουμε σαν λαός, μια πολύ πρόσφατη και πολύ οδυνηρή εμπειρία από τέτοια πράματα, ώστε να γνωρίζουμε άριστα τι σημαίνουν οι διεθνείς ‘πολιτιστικές’ εκδηλώσεις, σε τέτοια καθεστώτα, κι αυτό μας επιβάλλει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ελπίζουμε πως η άστοχη αυτή ενέργεια θα σταματήσει ως αυτό το σημείο, και πως οπωσδήποτε, κανένας έλληνας καλλιτέχνης δεν θα θελήσει να συνδέσει τ’ όνομα και τη δουλειά του, με τη σημερινή Χιλή».

Από τις 30 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στο Κάσσελ και στην Κολωνία η 29η Γενική Συνέλευση και διοργανώνεται το 12o Συνέδριο της AICA, με θέμα «Η τέχνη στη δεκαετία του ’70». Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην documenta 6 στο Κάσσελ. Από ελληνικής πλευράς, στη Συνέλευση συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕΤ, Αλ. Ξύδης, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, και η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, η οποία έκανε ανακοίνωση στο Συνέδριο («La dynamique de la couleur dans l’environnement contemporain»). Για πρώτη φορά, όπως παρατήρησε το Προεδρείο της ΓΣ, συμμετείχαν τόσα μέλη του Ελληνικού Τμήματος.

Γίνονται μέλη της Εταιρείας η βυζαντινολόγος Μαρία Θεοχάρη, η τεχνοκρίτης Σοφία Καζάζη, ο τεχνοκρίτης Μανώλης Μαυρομμάτης (ο οποίος ήταν μέχρι τότε μέλος του Γαλλικού Τμήματος), οι ιστορικοί τέχνης Νίκη Λοϊζίδη και Κάτια Τσιακμά-Σαμαλτάνου. Ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος η Σέμνη Καρούζου. Η ΕΕΤ αριθμεί συνολικά 27 μέλη. Η ετήσια συνδρομή στην AICA είναι 300 δρχ. για τους Εταίρους (Sociétaires) και 190 δρχ. για τα Πρόσεδρα Μέλη (Adhérents).

 

1978

Στις 28 Φεβρουαρίου συνέρχεται η Γενική Συνέλευση της ΕΕΤ. Γίνεται αντικατάσταση του Φατούρου και της Φερεντίνου, που είχαν στο μεταξύ παραιτηθεί, από τους Καλογεροπούλου και Ζία.

Από 27 έως 7 Σεπτεμβρίου συνέρχεται στην Ελβετία (Ζυρίχη, Λουγκάνο, Γενεύη, Λωζάνη, Βέρνη) η 30η Γενική Συνέλευση και πραγματοποιείται το 13ο Συνέδριο της AICA με θέμα «Η τέχνη σήμερα: Δημόσια και ιδιωτική υποστήριξη». Νέος πρόεδρος της AICA εκλέγεται ο Καταλανός ιστορικός τέχνης Alexandre Cirici (1914-1983).

Κατά τη συζήτηση της πρόσκλησης διεξαγωγής του επόμενου συνεδρίου στη Βραζιλία (πρόσκληση που προερχόταν από το ΔΣ της Μπιενάλε του Σάο Πάουλο), ο Ξύδης δηλώνει την αντίθεσή του, υποστηρίζοντας ότι: «η Βραζιλία δεν είναι κατάλληλος τόπος σύγκλησης της Συνέλευσης, λόγω του ολοκληρωτικού καθεστώτος που επικρατεί και των διώξεων που υφίστανται ειδικότερα οι άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης». Την άποψή του συμμερίστηκαν αρκετοί σύνεδροι άλλων εθνικών τμημάτων της AICA, με αποτέλεσμα να γίνει καταρχήν δεκτή η πρόσκληση με σχετική μόνο πλειοψηφία αντί της συνηθισμένης ομοφωνίας. Στην ψηφοφορία τρία από τα τέσσερα ελληνικά μέλη με δικαίωμα ψήφου καταψήφισαν την πρόσκληση, το τέταρτο την υπερψήφισε.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 22 Νοεμβρίου (που συνέρχεται στο σπίτι του Ξύδη, Κλειτομάχου 22) έγιναν αρχαιρεσίες και στη συνέχεια συγκροτήθηκε το καινούριο ΔΣ ως εξής: Πρόεδρος: Α. Ξύδης (και προσωρινά ταμίας), Γενικός Γραμματέας: Γ. Σίμος-Πετρής, Σύμβουλοι: Σ. Καζάζη, Β. Σπηλιάδη, Τ. Σπητέρης.

Η ετήσια συνδρομή στη ΕΕΤ ανέρχεται σε 200 δρχ και στη ΔΕΤ σε οκτώ δολλάρια για τους Εταίρους (Societaires) και πέντε δολλάρια για τα Πρόσεδρα μέλη (Adherents). Τα μέλη της ΕΕΤ είναι 27 (ένα επίτιμο και 26 τακτικά).

 

1979

Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΕΤ στην οποία ο Σπητέρης επισημαίνει την ανάγκη εξεύρευσης επαγγελματικής στέγης. Προσωρινή έδρα της ΕΕΤ είναι η οικία του Σίμου-Πετρή στο Παλ. Φάληρο (Αίαντος 8). Ο Πετρής επαναφέρει το θέμα της έκδοσης του Δελτίου της ΕΕΤ, παρουσιάζοντας αναλυτικά τους σκοπούς και τους τομείς ύλης του: α. – επαγγελματικά προβλήματα των τεχνοκριτικών, όπως η αμοιβή τους, οι σχέσεις τους με τους εργοδότες, η συνταξιοδότησή τους, σχέσεις τους με το κράτος, ο εφοδιασμός τους με ειδικό δελτίο που θα παρέχει ατέλειες και διευκολύνσεις για την εκτέλεση της εργασίας τους, συναδελφική δεοντολογία, πολυθεσία κλπ., β. – γενικότερα προβλήματα, π.χ. η ρύθμιση του νόμου για το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο, η ίδρυση Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ζητήματα που αφορούν την Εθνική Πινακοθήκη, τις Πινακοθήκες στην επαρχία κλπ. Επίσης, γενικότερα κοινωνικά ζητήματα σε σχέση με τις εικαστικές τέχνες, όπως η ελευθερία της έκφρασης, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών κλπ., γ. – εκλαΐκευση της εσωτερικής ζωής και δράσης της Εταιρίας, π.χ. συνελεύσεις, συνεδριάσεις ΔΣ, αποφάσεις, διαβήματα, υπομνήματα, συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές κλπ. δ. – κριτική αντιμετώπιση των βιβλίων τέχνης και άλλων

σημαντικών κειμένων., ε. – καθιέρωση ειδικής στήλης για την ορολογία των εικαστικών τεχνών. Στ. – εκλαΐκευση της ζωής και δράσης της AICA., ζ. – προσπάθεια για τη βελτίωση της στάθμης της κριτικής και μετα-κριτικής μελέτης κλπ.

Στις 24 Φεβρουαρίου ανακοινώνεται προς τα μέλη ότι το ΔΣ της ΕΕΤ όρισε εκπρόσωπό της στην Επιτροπή επιλογής καλλιτεχνών και έργων (του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών) για τη συμμετοχή της Ελλάδας σε εκθέσεις του εξωτερικού τον Πρόεδρο της Εταιρείας Αλέξανδρο Ξύδη, με αναπληρωτή την Μαρία Κοτζαμάνη, την οποία είχε προτείνει για τη θέση αυτή ο Τ. Σπητέρης.

Το καταστατικό της Εταιρείας τροποποιείται για δεύτερη φορά (αρ.αποφ. Πρωτοδ.51/79) προκειμένου να μεταγλωτιστεί στη δημοτική και για να μπορεί να δέχεται η Εταιρεία σαν μέλη και ιστορικούς της τέχνης.

Στις 29 Μαρτίου ο Ξύδης ενημερώνει με επιστολή του τα μέλη της ΕΕΤ για τις ενέργειες του στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση στην Ελβετία σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής της 31ης ΓΣ. Τελικά, λίγους μήνες αργότερα, η AICA ανακοινώνει ότι η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο αδυνατεί να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της εκδήλωσης, με αποτέλεσμα η ΓΣ να συνέλθει τον Οκτώβριο στην Βαρκελώνη, στο Joan Miró Foundation.

Διοργανώνεται στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας Διεθνής Συνάντηση με θέμα «Η αποκεντροποίηση του πολιτισμού και ο πολιτισμός των αναπτυσσόμενων χωρών».

Στο τέλος του χρόνου, με επιστολή του προς τον Ξύδη, ο Σπητέρης επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη να βρεθεί επαγγελματική στέγη για την ΕΕΤ.

Στις 6 Δεκεμβρίου πεθαίνει η Έφη Φερεντίνου. Γίνεται δεκτή ως μέλος η Ελένη Βαροπούλου, συνεργάτης της Πρωϊνής και παλαιότερα της Αυγής (1974-78).

 

Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος