Ποιοί είμαστε

Το Σωματείο AICA ΕΛΛΑΣ είναι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης, της AICA (Association Internationale des Critiques d’Art), η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα της UNESCO, με έδρα το Παρίσι.

Είναι Σωματείο μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το 1998 συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στους φορείς, που με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού (ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Β/21690/7.5.98), συγκρότησαν το Εθνικό Συμβούλιο Εικαστικών Τεχνών, και το 2001 συμπεριλήφθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στους φορείς του Εικαστικού Δικτύου της Επικράτειας Πολιτισμού. Η τρέχουσα επωνυμία AICA ΕΛΛΑΣ ισχύει από το 2003 και διαδέχθηκε τη δεύτερη επωνυμία του Σωματείου ως «Εταιρεία Ελλήνων Τεχνοκριτών» (Ε.Ε.Τ.), σε ακολουθία της τελευταίας τροποποίησης του Καταστατικού, κατόπιν της ομόφωνης έγκρισης των μελών κατά τη Γενική Συνέλευση της 26.5.01 και της θεώρησης από το Πρωτοδικείο Αθηνών, την 19.2.03.

Ιστορικό

Το Σωματείο ιδρύθηκε το 1949 με πρωτοβουλία ορισμένων από τους επιφανέστερους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Η αρχική του επωνυμία ήταν «Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Τεχνοκριτών».

Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη συγκαταλέγονται τα ονόματα των Οδυσσέα Ελύτη, Μαρίνου Καλλιγά, Μανόλη Χατζηδάκη, Τώνη Σπητέρη, Δημήτρη Ευαγγελίδη. Μέλη της Εταιρείας υπήρξαν ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ο Χρήστος Καρούζος, ο Παναγιώτης Μιχελής, ο Γιώργος Μουρέλος, η Ελένη Βακαλό, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Δημήτρης Φατούρος, ο Παντελής Πρεβελάκης, ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, η Έφη Φερεντίνου, η Βεατρίκη Σπηλιάδη, η Νέλλη Μισιρλή, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η Ντόρα Ρογκάν και κατά την πεντηκονταετή ιστορία της προήδρευσαν ορισμένες από τις πιο δραστήριες φυσιογνωμίες στον χώρο της κριτικής αλλά και της θεσμικής υποστήριξης της τέχνης, όπως ο Αλέξανδρος Ξύδης, ο Γιώργος Σίμος-Πετρής, ο Χρύσανθος Χρήστου, η Μαρία Κοτζαμάνη, η Μαίρη Μιχαηλίδου, η Έφη Στρούζα, η Μαρία Μαραγκού.

Σήμερα, η AICA HELLAS συνεχίζει να συμπεριλαμβάνει στους κόλπους της το σημαντικότερο δυναμικό του τόπου μας που ασχολείται με θέματα κριτικής και ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εργάζεται στα μουσεία, τις πινακοθήκες, στα πανεπιστήμια, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, σε εκδοτικούς οίκους, όπως και στους αρμόδιους κρατικούς, δημοτικούς και ιδιωτικούς φορείς.

O αριθμός των μελών το 2012 ανέρχεται σε 99 τακτικά μέλη και σε 3 επίτημα μέλη.

Σκοποί

Οι σκοποί της Ένωσης Κριτικών Τέχνης AICA HELLAS είναι εναρμονισμένοι με τους σκοπούς της Διεθνούς AICA, έτσι ώστε η προώθηση και ανάπτυξη της κριτικής και της ιστορίας της τέχνης, όπως και η προστασία των ηθικών και επαγγελματικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών της να αντανακλά τα σύγχρονα αιτήματα του πνευματικού κόσμου σχετικά με την ενίσχυση κάθε δραστηριότητας και πρότασης εργασίας, που αποσκοπεί να συμβάλει στην αμοιβαία προσέγγιση των διαφορετικών πολιτισμών.

Το γνωστικό αντικείμενο της επιστημονικής δραστηριότητας των μελών της AICA HELLAS καλύπτει το ευρύτερο φάσμα των εκφάνσεων της τέχνης στην ιστορία και το σύγχρονο πολιτισμό, όπως και τη διεπιστημονική προσέγγιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Η επαγγελματική τους δράση τόσο μέσα από τη μελέτη, τη διδασκαλία, την έρευνα και την κριτική ανάγνωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας όσο και δια μέσου της οργάνωσης εκθέσεων, συμποσίων και συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, της έκδοσης βιβλίων, καταλόγων και περιοδικών τέχνης, της παραγωγής σχετικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων, αποτελεί τη μόνη έγκριτη συμβολή σε σχέση με τη δραστηριοποίηση για τη θεσμική προστασία και προώθηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο.

Μέλη

Πρόεδρος Εμμανουήλ Μαυρομμάτης

Γενική Γραμματέας Έλλη Λεβεντάκη

Ταμίας Έφη Μιχάλαρου

Ειδικός Γραμματέας Χάρις Κανελλοπούλου

Σύμβουλος Άρτεμις Ποταμιάνου