22/07/2024

ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΕΛΑ

Η έκδοση της AICA Hellas για τη Μαρία Καραβέλα (1938-2012) αποτελεί έναν φόρο τιμής και συγχρόνως το επιστέγασμα μιας μακροχρόνιας σχέσης. Όσοι έχουν παρακολουθήσει στενά την πορεία της Καραβέλα, της πρώτης καλλιτέχνιδας που παρουσίασε περιβάλλον/χώρο στην Ελλάδα, γνωρίζουν πόσο σημαντική υπήρξε η συμβολή της AICA Hellas και ορισμένων εκλεκτών μελών της στην καταγραφή και προώθηση του έργου της. Όπως μαρτυρούν τα πολυάριθμα κριτικά άρθρα της Έφης Ανδρεάδη, της Βεατρίκης Σπηλιάδη, της Ελένης Βαροπούλου και της Πέγκυς Κουνενάκη, ήδη από τα πρώτα καλλιτεχνικά της βήματα η Καραβέλα είχε τους Έλληνες τεχνοκριτικούς, ειδικά τις γυναίκες, στο πλευρό της. Ό,τι κι αν έκανε, όποια εγκατάσταση, δράση ή performance ανακοίνωνε στον Τύπο, αυτοί ήταν πάντα εκεί για να διαδώσουν το μήνυμά της. Κάθε δραστηριότητα της Καραβέλα ήταν ένα γεγονός που έπαιρνε δημοσιότητα και, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το μιντιακό γεγονός έπειθε τον κριτικό και προκαλούσε το κοινό.

Το ενδιαφέρον για το έργο της Καραβέλα έγκειται σε αυτή την ιδιαίτερη σχέση του με την τεχνοκριτική, στη συμπόρευση του καλλιτέχνη με τον κριτικό, στις στιγμές συμφωνίας και διαφωνίας μεταξύ τους. Παράλληλα, η ανάγκη ιστορικοποίησης του έργου της, αλλά και η σημασία της θεώρησής του ως μία ακόμη ξεχωριστή περίπτωση που υπογραμ¬μίζει τον ιδιάζοντα χαρακτήρα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, κρίνονται σήμερα επιτακτικά. Έπειτα είναι και η ιδιαιτερότητα της πρακτικής της Καραβέλα, η πρόκληση του να επανεκτιμήσει κανείς μέσα στον χρόνο ένα κατά βάση εφήμερο έργο που -με τα λόγια της ίδιας της καλλιτέχνιδας– «μένει σαν ανάμνηση σε φωτογραφίες».

Η έκδοση για τη Μαρία Καραβέλα δεν συνιστά μια κλασική μονογραφία αλλά περισσότερο λειτουργεί ως μια αναδρομική «έκθεση» του έργου και της σκέψης της. Για την ακρίβεια, η αναπαραγωγή ενός μεγάλου μέρους των δημοσιευμάτων που αφορούν τη δράση της, ένα σύνολο δηλαδή από σκαναρισμένες φωτοτυπίες με χειρόγραφες σημειώσεις της, καθιστά την έκδοση αυτή ένα «περιβάλλον».

Επιστημονική επιμέλεια Ειρήνη Γερογιάννη Χριστόφορος Μαρίνος Μπία Παπαδοπούλου

Κείμενα

Αλεξάνδρα Αντωνιάδου Ειρήνη Γερογιάννη

Μαρία Καραβέλα Χριστόφορος Μαρίνος

Μπία Παπαδοπούλου

Σταμάτης Σχιζάκης

Μεταφράσεις Ειρήνη Γερογιάννη Μπία Παπαδοπούλου

Επιμέλεια κειμένων Πατρίτσια Καλαφατά Leina González

Σχεδιασμός Σάκης Στριτσίδης / Front

Εκτύπωση K. Πλέτσας – Z. Κάρδαρη

© 2015 AICA HELLAS