16/06/2024

ΚΡΙΤΙΚΗ + ΤΕΧΝΗ τεύχος 1

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Χειμώνας 2006

Η έκδοση αυτή υπήρξε αίτημα πολλών χρόνων από όλα τα μέλη της Ένωσης μας. Η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης να αναλάβω την επιμέλεια του πρώτου τεύχους αποτέλεσε και αποτελεί για μένα τιμή. Την αποδέχθηκα έχοντας επίγνωση ότι η Ένωση Ελλήνων Κριτικών της Τέχνης ΑΙCΑ ΕΛΛΑΣ χρειάζεται το «βήμα» της, όπου θα καταγράφεται ο λόγος, οι σκέψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις των μελών της.

Κάθε αρχή και δύσκολη. Για τους γνωρίζοντες υπάρχει πάντα στο πρώτο βήμα ο «φόβος του κενού». Αναρωτήθηκα συχνά πώς και με τι θα «γεμίσει» η ύλη, όταν όλοι γνωρίζουμε πως δύσκολα ανταποκρινόμαστε στα υπό έκδοση μη επαγγελματικά έντυπα. Αυτός ήταν ο λόγος που με οδήγησε στην επινόηση ενός διαλόγου με τα μέλη μας. Ένας διάλογος γενικός ή ειδικός, θεματικός ή ολίγον αινιγματικός δεν είναι από εκείνα που θα είχαν ιδιαίτερη σημασία. Πρώτιστος στόχος μου ήταν η ενεργοποίηση των μελών μας για έκφραση γνώμης, γύρω από το ερώτημα «Πού πηγαίνει η τέχνη σήμερα», μια αφορμή για σύνταξη και ανασύνταξη της κριτικής σκέψης στο τώρα. Το αποτέλεσμα με τη διαφορετικότητα των τοποθετήσεων ή και συγκλίσεων είναι αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε όλοι: Διάλογο — διάλογο — διάλογο και όχι ΣΙΩΠΗ!

Ευχαριστώ, τόσο το προηγούμενο όσο και το νυν Διοικητικό Συμβούλιο που στήριζαν αυτό το πρώτο βήμα, ένα γραπτό βήμα κριτικής + τέχνης, καθώς και όλους τους συνεργάτες που ανταποκρίθηκαν με τα κείμενα τους στην έκδοση αυτή.

Δημήτρης Δεληγιάννης

Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειακής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας