ΒΡΑΒΕΙO ΑICA HELLAS 2007
Η θέσπιση του Βραβείου AICA HELLAS, που εγκαινιάστηκε το 2007, έχει ως κίνητρο το πλατύ αίτημα να ενθαρρυνθεί η κριτική εκτίμηση της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, ανοίγοντας ένα χώρο ζωντανής ανταπόκρισης και διαλόγου μεταξύ των καλλιτεχνών και των ενεργών μελών του αμιγώς πνευματικού χώρου της τέχνης. Ουσιαστικός σκοπός του Βραβείου είναι η διάδοση και προβολή της ποιοτικής εικόνας της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Ελλάδας προς ένα ευρύτερο κοινό εντός και εκτός της χώρας μας.
Η απονομή του Βραβείο και των Τιμητικών Διακρίσεων AICA HELLAS 2007 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, την Τετάρτη, στις 2 Μαϊου 2007.
Οι απονομές που αποδόθηκαν είναι: Βραβείο εκτός συναγωνισμού AICA HELLAS
Στον Γιάννη Κουνέλλη, για την ενεργό και καίρια συμβολή του στη σύγχρονη πνευματική ζωή και στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και του διεθνούς χώρου και ως αναγνώριση της ιδιαίτερης σημασίας του έργου του, όπως κατατέθηκε στην ατομική του έκθεση, στο Θέατρο Άττις, το 2005, προβάλλοντας την τέχνη ως κριτική στάση ζωής στο σύγχρονο πολιτισμό.
Βραβείο AICA HELLAS
Στον Νίκο Ναυρίδη, για το έργο του με τίτλο 18: Beckett – Breath 2005, που παρουσιάστηκε στην 51η Μπιενάλε Βενετίας, στο Arsenale, το 2005.
Το έργο 18: Beckett – Breath 2005 αποτέλεσε ένα ξεχωριστό δείγμα πνευματικότητας και προωθημένου χειρισμού των νέων μέσων της εικαστικής γλώσσας και του χώρου, το οποίο απέσπασε το ενδιαφέρον και θαυμασμό του διεθνούς κοινού, κατατάσσοντας το έργο του [και φυσικά τον ίδιο τον Νίκο Ναυρίδη] ανάμεσα στους πιο αξιόλογους σύγχρονους καλλιτέχνες διεθνώς, και ομόφωνα αποφασίστηκε να του απονεμηθεί το Βραβείο AICA HELLAS. Το Βραβείο AICA ΕΛΛΑΣ, που αντιστοιχεί στο ποσόν των 7.000€, χορηγείται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου για το έτος 2007.
Τιμητικές Διακρίσεις
– Στην Λήδα Παπακωνσταντίνου για την έκθεση στον χώρο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παραδείσου), στη Θεσσαλονίκη το 2006, με την παρουσίαση έργων της από το 1969 – 2004. Η σημαντική και σε βάθος χρόνου συμβολή της στην ανάπτυξη των πρωτοποριακών μορφών έκφρασης και, ειδικά, στην ανάπτυξη της τέχνης της περφόρμανς και στην ποιητική χρήση του σώματος, αναδείχθηκε στην έκθεση στον χώρο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά Παραδείσου), με την αριστοτεχνική εκμετάλλευση της αλληλεπίδρασης εικόνας – χώρου, δημιουργώντας μια συναρπαστική εμπειρία για τον θεατή.
– Στην Ρένα Παπασπύρου για την ατομική έκθεση, με τίτλο, Η απόλυτη ορατότητα με τυφλώνει, που διοργάνωσε στη Γκαλερί “Gazon Rouge”, στην Αθήνα το 2006 Με τη συγκεκριμένη έκθεση διατύπωσε με ανανεωμένο πνεύμα τη σταθερή και γόνιμη αναζήτησή της στην ανάδειξη της ζωγραφικής πράξης ως μέσου εξισορρόπησης της εννοιακής και υλικής φύσης του έργου τέχνης, ενώ παράλληλα, η χρήση της εικόνας ως επαναλαμβανόμενου μοτίβου διεύρυνε εντυπωσιακά την οπτική αντίληψη του χώρου.
– Στον Νίκο Χαραλαμπίδη για το έργο με τίτλο Social Gym #336, που παρουσίασε στo πλαίσιο της 27ης Μπιενάλε του Σάο Πάουλο, το 2006. Η οξύτητα της κριτικής του όρασης, με την οποία σταθερά διερευνά τις πολιτικές και πολιτισμικές παραμέτρους, προτείνοντας την τέχνη ως ένα παγκόσμιο και απεριόριστο πεδίο δράσης και ανατροπής των κυρίαρχων αισθητικών πλαισίων του σύγχρονου πολιτισμού, συμπυκνώθηκε με πανηγυρικό πνεύμα στην εγκατάσταση πολλαπλών μέσων που πραγματοποίησε στην 27η Μπιενάλε του Σάο Πάουλο.
Διάκριση Νέου Καλλιτέχνη
Η Διάκριση Νέου Καλλιτέχνη απονεμήθηκε στον Παναγιώτη Λουκά για τη σειρά έργων που παρουσίασε στην ατομική έκθεση, με τίτλο Nihilistic Decoration, στο Αμβούργο, το 2005. Ο χειρισμός του φαντασιακού χώρου του ατόμου ως πηγή άντλησης ενός προσωπικού λεξιλογίου, υιοθετείται σταθερά στο έργο του Παναγιώτη Λουκά, εντείνοντας την αποσταθεροποίηση μιας συμβατικής ανάγνωσης των πραγμάτων.
Κριτική Επιτροπή Βραβείου 2007
Η Κριτική Επιτροπή για το Βραβείο AICA HELLAS 2007 αποτελείται από τα μέλη του Δ.Σ. 2006-2009 Έφη Στρούζα (Πρόεδρος), Μαρία Μαραγκού (Γεν. Γραμματέας), Μίλτος Φραγκόπουλος (Ταμίας), Εμμανουήλ Μαυρομμάτης (Μέλος), Σταύρος Τσιγκόγλου (Μέλος)
Διάρθρωση του Βραβείου AICA HELLAS
Το Βραβείο AICA HELLAS που θεσμοθετήθηκε το 2007 θα απονέμεται ανά δύο χρόνια. Οι προτάσεις για τους υποψήφιους καλλιτέχνες του Βραβείου υποβάλλονται από τα μέλη της AICA ΕΛΛΑΣ. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τα μέλη του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου.
Μουσείο Μπενάκη Κτήριο Οδού Πειραιώς